.

Werkstress

Asscher neemt maatregelen tegen werkstres

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat maatregelen nemen om het probleem van werkstress aan te pakken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Asscher neemt maatregelen tegen werkstress
Foto: ANP

Zijn ministerie gaat extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Asscher wil ook dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van het risico van te veel werkstress. Hij heeft een campagne gelanceerd om hen daarop te wijzen.

Uit de taboesfeer
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Volgens de minister is het is nu vaak nog taboe om daarover te praten. ,,Daar schamen werknemers zich voor. Met hard werken is niks mis, maar de randvoorwaarden om dit te kunnen doen moeten er wel zijn. Bijvoorbeeld dat je naast je werk ook de zorg op je kunt nemen voor een familielid of vriend. En dat er op je werk geen sprake is van agressie, pesten en intimidatie. Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken.”

Week van de Werkstress
Asscher kondigt in zijn brief een landelijke Week van de Werkstress aan. Ook gaat het zijn ministerie bijeenkomsten organiseren waar werkgevers en werknemers ideeën uitwisselen over het omgaan met werkstress. Asscher moedigt daarnaast aan dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao’s worden vastgelegd. Eerder kondigde hij al maatregelen aan om de combinatie van werk en zorg makkelijker te maken.

Vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV vindt het goed dat Asscher iets gaat doen tegen werkstress, maar is niet tevreden. ,,Wij missen enkele zeer belangrijke oplossingen, die in deze campagne niet zichtbaar zijn. Er zijn gewoonweg te weinig werknemers voor te veel werk’

Bron: ANP

TOP